radek89
94 wiadomości 09-07-15 |
Wiem, wiem utrudnień jest wiele. Ale pasywność ludzka nie zna granic nawet gdy ważą się losy własnego kraju.
Jak myślicie dlaczego takie małe frekwencje towarzyszą każdym wyborom ?
|
|

domizzz
100 wiadomości 09-07-15 |
Wiem dlaczego wiele osób nie poszło głosować w ostatnich wyborach - ludzi denerwuje wszechobecna walka wyborcza na ulicach, w gazetach, w telewizji. Bitwa na spoty reklamowe i przepychanki 'kto jest lepszy', które tak naprawdę niewiele wnoszą. No, poza tym, że naskakują na przeciwnika. To jest irytujące i drażni, więc po kilku tygodniach oglądania takiego cyrku ludzie mają totalnie dość wyborów i nie zamierzają się do tego teatru absurdu przyłączać. I tyle. I podejrzewam, że w przypadku każdych innych wyborów jest tak samo - ludzie nie lubią jak się ich czymś osacza.
|
|

ewa09
49 wiadomości 09-07-15 |
Bo nie ma sensu iść na wybory skoro wiadomo, że i tak jak zwykle wygra partia, która potrafi najlepiej manipulować ludźmi, ma najlepszą reklamę, a przy tym jest to ... niestety.. partia ludzi, którzy się po prostu do tych spraw nie nadają, bo myślą głównie o sobie, o dostaniu się do 'koryta', a los biednych ludzi tak naprawdę niewiele ich obchodzi. Zmanipulowane społeczeństwo głosuje nie na tych co trzeba.
Ci co jeszcze trochę myślą, to niestety mało jest takich ludzi, za mało, żeby zmienić cokolwiek. Zresztą widać to najlepiej teraz w czasie kryzysu. Ci na których tylu ludzi glosowało, chcą jeszcze podnieść nam podatki, zamiast po prostu sobie obniżyć pensje, które i tak są bardzo wysokie, za wysokie jak na to ich 'nicnierobienie'. Ja nie chcę brać udziału w tym całym cyrku, dlatego nie chodzę na wybory.
|
|

radek89
94 wiadomości 09-07-15 |
Cyrk, cyrkiem. Lecz głównym problemem zapewne jest to, że cały cykl wyborów jest zbyt skomplikowanych co dla niektórych. Większości nie chcę się ruszyć z czterema literami ze swojego fotela siedząc w ciepluchych papusiach. Połowa zapewne nie wie nawet gdzie krzyżyk postawić, bo po co to im nie ? :D Szara i prawdziwa codzienność, nie wspominając już o tych, którzy są omamieni przez "cyrkowców" jak już wyżej jeden z poprzedników wspomniał.
A polityka jaka jest chyba każdy widzi. Zwłaszcza gdy chodzi o te podatki. I gdzie tu jakakolwiek wiedza o ekonomii, wolnym rynku ? Po co to im? Przecież nie liczą się losy kraju, lecz wysokość ich pensji. Tak może panowie czas obniżyć sobie pensje a nie podwyższać jeszcze podatki? Powinniśmy zaprosić wszystkich polityków zapewne do zaglądania w lektury czysto ekonomiczne, bo takowej wiedzy im brak już od lat.
|
|

izulka
111 wiadomości 09-07-16 |
Ludzie w Polsce mają bardzo dziwny sposób myślenia. Uważają, że ich jeden głos nic nie zdziała, więc na wybory nie idą. Jednak prawda jest inna. Każdy głos może być na wagę złota. Poza tym każdy rząd jest coraz gorszy od poprzedniego, więc nie ma sensu głosować, bo to i tak nie zmieni sytuacji w kraju.
|
|

domizzz
100 wiadomości 09-07-16 |
Wiecie co... właściwie to jak dla mnie oni mogą nie głosować. Jak nie chcą, to przecież ich nie zmuszę. Jedno tylko wymaganie mam: jak już nie głosują, to niech za przeproszeniem zamkną gęby i nie wylewają pomyj na tych, którzy zagłosowali rzekomo źle. Nie podoba się? To było ruszyć tyłek i iść postawić krzyżyk w odpowiednim miejscu.
|
|

Jetro
27 wiadomości 09-07-23 |
Dlatego też ja zawszę chodzę na wybory, by mieć potem pełne prawo do ponarzekania. ;) Poza tym źle bym się czuł wiedząc, że popisałem się nieobywatelską postawą.
|
|

radek89
94 wiadomości 09-08-03 |
Moim skromnym zdaniem głosowanie powinno być obowiązkowe i nakazowe poprzez konstytucje. Każdy kto by nie poszedł mógłby być ukarany w jakiś sposób. To byłoby na pewno dobre wyjście. Frekwencja 100% no i do tego wybory były by odzwierciedleniem tego czego oczekuje naród. Teraz każdy narzeka jak to źle, jacy to źli politycy mimo, że nie brał udziały w wyborach. Więc po co oceniać to o czym nie pomyśleli gdy mieli kierować się do urn.
|
|

Magicp
100 wiadomości 09-11-25 |
Też uważam, że za mało ludzi głosuje , a potem za dużo narzeka na wszystko, ale taka jest niestety mentalność naszego narodu. A co do Twojej wypowiedzi "radek89" to głosowanie nie może być obowiązkowe, bo nasza Konstytucja opiera się na zasadach demokratycznego państwa prawnego, w którym każdy obywatel ma wolność działania i wyboru. Ludziom powinna być wpajana zasada, że na wybory należy chodzić , i oni się powinni do tej zasady dostosowywać
|
|

Ola
100 wiadomości 09-11-27 |
Jeśli ktoś nie ma zdania kto ma siedzieć na wysokich stołkach - to niech nie głosuje. Niektórzy się angażują w politykę bardziej, inni mniej.
To fakt, że wiele osób mówi, że jeden głos nic nie zmieni. Oficjalnie taka jest prawda. Ale nieoficjalnie - jeśli przed wyborami jakaś osoba będzie "rozpowszechniać" info, że ona odda głos na XX to może to wywołać efekt motyla - i inni też tak samo zrobią. Ludzie często papugują, może i w tym wygra zwykły instynkt? :)
|
|