ewa09
104 wiadomości 09-07-16 |
Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia kawy, podobnie z herbatą. Niestety obie te używki są bardzo szkodliwe. Kawa przymula umysł. Pamiętam, że piłam kiedyś dużo czarnej kawy i czułam się po niej okropnie. Nie wiem jak ludzie mogą to pić. Co do herbaty to ma podobne działanie do kawy, tylko lżejsze. W każdym razie ja już nie piję ani jednego ani drugiego. No chyba, że capuccino raz na jakiś czas mogę się napić. A jak jest z tym u Was?
|
|

domizzz
100 wiadomości 09-07-16 |
A przepraszam, to po co piłaś kawę skoro źle się po niej czułaś? O_o
Za kawą nie przepadam, szczególnie za czarną. Białą czasem pijam, ale to okazjonalnie. Na co dzień jestem niemal uzależniona od herbaty w każdym wydaniu - czarnej, zielonej, słodkiej, gorzkiej... W zależności od nastroju i pory dnia. Po pierwsze ją uwielbiam, a po drugie teina mnie pobudza dużo lepiej niż kofeina w kawie. Niezdrowe? Tak mówią, ale podobno tylko jeżeli się pije dużo mocnej herbaty. Ja mocną piję tylko czasami, więc może jeszcze trochę pożyję :P
|
|

ewa09
104 wiadomości 09-07-16 |
Kawę czarną piłam gdy musiałam się uczyć do jakichś egzaminów. Dzięki niej nie chce się spać i można np. dłużej posiedzieć w nocy. A później nad ranem czułam się niedobrze. Na szczęście nie muszę już zdawać żadnych egzaminów, zatem nie będę już pila kawy.
Białej kawy nigdy nie piłam, muszę kiedyś spróbować.
|
|

domizzz
100 wiadomości 09-07-16 |
Jest wiele innych sposobów pobudzania organizmu, nie trzeba korzystać z kawy. Mnie kawa nie pobudza, więc nawet nie muszę wybierać, dużo lepsze działanie pod tym względem ma herbata, cola, albo po prostu magnez.
|
|

izulka
111 wiadomości 09-07-17 |
Kawy nie pijam w ogóle, bo mi nie smakuje. Kiedyś spróbowałam łyczek od mamy, ale nie przypadła mi do gustu. Moja mama nie wyobraża sobie dnia bez kawy, kawa rano, kawa w pracy... Podobno od kawy żółkną zęby, tak jak od papierosów. Natomiast herbatę piję codziennie. Do posiłku zawsze muszę mieć herbatę. Poza tym czasem pijam cappuccino...
|
|

ewa09
104 wiadomości 09-07-17 |
Moja mama też niestety codziennie pije kawę, moja siostra tak samo. Nie wiem co one w tym widzą. To prawda, od kawy podobnie jak od herbaty żółkną zęby. Co do coli - nie radzę nikomu pić. Coca cola zawiera aspartam uważany za najbardziej rakotwórczą słodycz. Poniżej podaje linka do artykułu na ten temat:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3075657.html
Zatem nie pijcie lepiej coli, ani nie kupujcie miętowych gum do życia typu winterfresh (większość zawiera aspartam).
|
|

domizzz
100 wiadomości 09-07-17 |
Może po prostu im smakuje ;)
Co do szkodliwości coli... Wszystko zawiera coś co szkodzi. A gdyby naprawdę było to tak ważne, to by tego nie dopuścili do sprzedaży, albo dopuścili na zasadzie takiej jak papierosy - 'szkodzi, chcecie to palcie'. Poza tym nie pijam coli w aż tak wielkich ilościach, nie popadajmy w skrajności ;)
|
|

ewa09
104 wiadomości 09-07-18 |
No właśnie z tym aspartamem, jest taka sprawa, że oni dobrze wiedzą, że to jest szkodliwe, ale mimo wszystko dopuścili to na rynek... ze względu na pieniądze. Czyli zdrowie ludzkie nie ma znaczenia, liczy się kasa. Wiele koncernów, np. farmaceutyczny tak właśnie robią. Ale o tym się nie mówi w tv, dlatego ludzie o tym nie wiedzą a większości się to wydaje absurdem. A jednak jak człowiek trochę poczyta, poogląda filmów na youtube, to dopiero widzi o co w tym wszystkim chodzi. Za tym wszystkim stoją po prostu ogromne pieniądze. Obejrzyj sobie np. to:
http://www.vismaya-maitreya.pl/zakryte_zagadki_aspartam_-_rakotworcza_slodycz_lektor_pl_video.html
|
|

domizzz
100 wiadomości 09-07-18 |
Na pieniądze może lecieć koncern, ale nie środowiska medyczne i odpowiednie organa. Słyszałaś kiedyś, że prawda zawsze leży po środku? Nie można wierzyć we wszystko co mówią i piszą.
|
|

vena
11 wiadomości 09-11-15 |
Uwielbiam herbatę, zwłaszcza tę kupowaną w specjlistycznych sklepach. Ma taki cudowny smak i aromat, to zupełnie co innego, niż to co można kupić w tradycyjnym sklepie. Jeżeli jeszcze nikt z Was nie próbował takich herbat to polecam bardzo. Nie lubię natomiast kawy, bo uważam że ona w pewien sposób uzależnia organizm człowieka, podobnie jak nikotyna i alkohol i unikam jej picia w ogóle.
|
|